Pois kaapista, pois mielestä - mutta minne?

3/02/2017

Mikä eteen, kun kaiken marittamisen, keskittymisen ja mentaalisen kuulostelun jälkeen takki on tyhjä, eikä motivaatio riitä enää kiertoon tuomittujen jälkikäsittelyyn?

Spoilaan heti ja kerron, että vastaus ei löydy täältä, sillä tässä suossa tarvon minäkin. 

Tavaroiden lajittelu iloa tuottaviin ja tuottamattomiin on suhteellisen helppoa. Kun oikeasta vireestä saa kiinni, pinoja alkaa syntyä nopeasti. Takuuvarmat ja pidettävät, tylsät, mutta ehdottoman hyödylliset, täysin yhdentekevät, vähän epävarmat... Tyypillisesti tässä kohden puoliso huomauttaa, että nyt olisi päivällinen valmis, kiva jos siivoaisit kamppeet pois ruokapöydältä. Keot siirretään tuolille, tasolle, sängylle, työpöydälle, mikä mihinkin. Ja sinne ne usein myös jäävät.

Jos kaiken tarkoituksena on kämpän tyhjääminen tarpeettomasta, miksi kaikkein vaikein vaihe on se, jonka pitäisi palkita eniten?

Epätoivo alituisen epäjärjestyksen kanssa on poikinut yllättävän innostuksen sisustaa kukkasin.


Olemme menettäneet yhden kokonaisen huoneen neliöstämme tälle projektille. Virallisen selitykseni mukaan kiertoon lähtevien tavaroiden lajitteluun ei vain ole riittävästi aikaa työn ja kodin ikeessä. 

Todellisuudessa ongelma piilee omassa päässä. Tavaroiden makuuttaminen suljettujen ovien takana antaa mahdollisuuden peruuttaa ja käydä hakemassa takaisin jotain tarvitsemaansa, jos vaikka sattuisi tulemaan toisiin aatoksiin.

Valintojen tekeminen ei olekaan niin helppoa kuin miltä se aluksi vaikutti. Onneksi KonMari pakottaa jälleen kasvotusten niiden syiden kanssa, joiden vuoksi koko hommaan on lähdetty. Tunnustan, että en ole malttanut edetä kategoria kerrallaan, vaan olen laittanut turhaa tavaraa "sivuun" jo valmiiksi esimerkiksi siivotessa. Homma on päässyt niin sanotusti rönsyilemään. 

Valinnan vaikeus tulee vastaan myös lajittelussa. Elämä kerrostalossa antaa hyvät puitteet kierrätykselle, sillä jätehuoneesta löytyvät omat astiansa niin metalleille, laseille, papereille, pahveille kuin bio- ja sekajätteelle. Eskarilainenkin osaa jo varmistaa mihin roskikseen mikäkin kotona kuuluu ennen pois laittamista. Kätevän matkan päästä löytyy myös Kierrätyskeskus ja pari vastaanottokeskusta sekä tietysti Facebook pullollaan kirppisryhmiä.

Olemme kuitenkin jääneet ansaan kierrätyksen kanssa. 

Haluaisin päästä tavarasta eroon mahdollisimman yksinkertaisesti, mutta usein yksi osoite ei vain toimi kaikelle. Vastaanottokeskuksissa on krooninen pula miestenvaatteista, mutta ei niinkään naisten tai lasten. Naistenvaatteet menevät hyvin kaupaksi kirppisryhmissä, lastenvaatteet yllättäen eivät. Niille voisi kuitenkin olla akuutti tarvetta esimerkiksi Hope ry:llä. Rikkinäiset tai kulahtaneet lakanat, pyyhkeet ynnä muut tekstiilit kuuluvat tietysti lumppukeräyksiin tai Hesylle. Kirjat eivät tunnu kelpaavan juuri mihinkään. Tässä kohtaa tekisi mieli tuikata tuleen kaikki ja päästä sillä ongelmasta.

Festarimuisto vuodelta yksi ja kaksi jälkeen suurten tihkusateiden. Meni roskiin, mutta hymy jäi.


Tiedän, että helpointa olisi lykätä kaikki isoihin Ikea-kasseihin ja kyörätä Kyläsaareen, mutta se tuntuu ongelman siirtämiseltä jollekin toiselle. Kierrätyskeskuksiin tuodaan joka päivä kassitolkulla tavaraa, jonka lajittelu ja läpikäyminen vievät resursseja, eikä kaikelle ole ottajaa. En halua viedä sinne tavaraa, joka päätyisi roskalavalle. Olemmekin pyrkineet myymään kaiken rahanarvoisen tai yleishyödyllisen ensisijaisesti oman kaupunginosan kirppisryhmissä - näin toimitusketju pysyy lyhyenä ja joku saa kaipaamansa tarvikkeen ilman turhia välikäsiä.

Valitettavasti se tarkoittaa sitä, että nyssäkät pyörivät jaloissa viikkotolkulla ennen kuin ne on saatu ulos asunnosta.

Otin kuitenkin itseäni niskasta kiinni ja pakkasin poistettavat tavarat kolmeen kohteeseen: Kallion vastaanottokeskukseen, Kierrätyskeskukseen ja Hopelle. Ei enää armoa ehkä-pinoille. 

Jotta et joudu samaan suohon, suosittelen lämpimästi kiertoon tuomittujen poistoa mahdollisimman pian jokaisen katergorian läpikäynnin jälkeen. Et ehdi vaiheilla tai katua, ja loppusijoituspaikkojakin on todennäköisesti vain yksi kerrallaan.

You Might Also Like

0 kommenttia