Konmari-vinkit aloittelijalle

8/23/2017



Kotoisuudestaan huolimatta Konmari on kuin mikä tahansa projekti eli siihen kannattaa valmistautua hyvin, asettaa tavoitteet ja myös arvioida niitä säännöllisesti matkan varrella, seurata hankkeen edistymistä ja määritellä itselleen selkeä loppupiste, jolloin projektin voi katsoa päättyneen. Itsehän olen mennyt metsään jo useammassa kohden, joten avuliaisuuttani kokosin kantapäätuntumastani vinkkilistan sinulle, joka ehkä vasta harkitset kotisi konmaritusta. Älä siis toista minun virheitäni vaan opi kanssa-marittajalta!

Sen ilmeisimmän jätin listalta pois, mutta todettakoon nyt varoiksi, että jos aiot toteuttaa Konmari-projektin, kannattaa lukea se vaaleanpunainen kirja, ehkä valkoinenkin. Muutoin olet vain siivoamassa ja järjestelemässä.


Konmari-vinkit aloittelijalle:

1. Suunnittele. Vaikka tekisi mieli heittäytyä hommaan ja koluta heti sukkalaatikot läpi, uhraa edes yksi ajatus sille, mihin olet ryhtymässä. Voit karsia ja siivota mielin määrin ilman menetelmiäkin, mutta Konmarin ydinajatus on iloa tuottavien asioiden säilyttämisessä. Maalaile siis rauhassa visiosi valmiista kodista ja orientoidu käymään kamat kategorioittain läpi, se helpottaa projektin loppuunsaattamista. Muutoin saatat eksyä tavaravuorten keskelle, hyppien laatikoilta kaapeille ja takaisin vailla selkeää suuntaa.

2. Haukkaa riittävän pieni pala kerralla. Jos olet aikaansaavaa tyyppiä, voit hyvin kasata jokaisen omistamasi vaatekappaleen sängylle ja alkaa käydä niitä läpi. Jos olet kuin me muut, suosittelen aloittamaan vaikka alusvaatteista tai sukista, jottet joudu käpertymään illalla unille riepukasa kainalossa. Positiivinen vire hommaan säilyy parhaiten, kun saa jatkuvasti pieniä onnistumisen kokemuksia.

3. Hae Googlesta tai aihepiirin ryhmistä jokin valmis lista kategorioista. Listoja ei tarvitse noudattaa orjallisesti, mutta ne auttavat hahmottamaan urakan laajuuden ja seuraamaan edistymistä. Järjestystä voi ilman muuta muokata itselle sopivaksi - jos sinulle vaatteet ovat vahvasti tunteisiin menevä asia, ei kannata aloittaa niistä, vaan jostain proosallisemmasta kohteesta. Ajatuksena on edetä helpommasta vaikeampaan, jotta oma mieli kouliintuu valintojen tekemisessä matkan varrella.

4. Ota Konmari osaksi arkea. Oma spontaani mielitekoni oli siivota perhe jonnekin pois jaloista pyörimästä, jotta saan säätää ja siivota rauhassa, mutta se ei useinkaan ole mahdollista. Oikeastaan tuntuu siltä, että parempi vain jos perhe on todistamassa projektin etenemistä, sillä hekin voivat ottaa onkeensa ja alkaa harkita pientä Konmari-kierrosta omissa kaapeissaan. Konmarin perusohje on se, että vain omat tavarat karsitaan - yhteisistä asioista on neuvoteltava asianomaisten kanssa. Konmarin tavoitteena on pysyvän järjestyksen luominen, joten jos projekti ei onnistu normiarjessa, se ei kenties jää myöskään pysyväksi maanantain iskiessä hampaansa luotuun järjestykseen.

5. Älä vertaa itseäsi muihin. Vertaistuki tekee hyvää, mutta jokaisella on matkalle oma tavoitteensa ja tapansa lähestyä urakkaa. Jos naapuri marittaa mökkinsä yhdessä viikonlopussa, ei se tee sinun viisivuotissuunnitelmastasi parempaa tai huonompaa. Kondo pitää realistisena noin puolen vuoden mittaista prosessia, mutta kannattaa pitää mielessä, että Marie kirjoitti ensimmäisen opuksensa ennen lasten hankkimista. Konmarista ei tarvitse ottaa suorituspaineita, niitä riittää muualla elämässä - tämän on tarkoitus helpottaa arkea.

6. Hankkiudu poistoon tuomituista tavaroista eroon sitä mukaan kun niitä tulee. Kannattaa ehkä kerätä poistettavat tavarat yhteen ja kierrättää eteenpäin kategoria kerrallaan jo ihan käytännön syistä, mutta en suosittele hilloamaan kaikkea luopumisen arvoista nurkissa hamaan loppuun, koska siinä saattaa tulla ns. uupu ja tila loppua kesken. Mieti jo etukäteen millä mielellä olet liikkeellä - onko sinulle tärkeää kerätä kiertoon lähtevistä kamoista pennoset säästöön vai pidätkö tärkeämpänä sujuvaa liikettä ovesta ulos. Jos haluat ennen kaikkea päästä tavarasta eroon, ottajia löytyy kyllä esimerkiksi Facebookin roskalava-ryhmistä tai eri järjestöistä. Omia pähkäilyjäni tämän aiheen kanssa voit tsekata postauksesta "Pois kaapista, pois mielestä - mutta minne?"

Yleinen väärinkäsitys Konmari-opuksen lukeneiden kesken on se, että Kondo kehottaisi heittämään tavaraa roskikseen. Ilmeisesti Japanissa kierrätyssysteemit ovat hieman kehittyneempiä kuin meillä, joten taloissa on monenmoista tapaa kierrättää tavaraa eteenpäin. Kukaan ei siis käske dumppaamaan perintöhopeoita sekajätteeseen vaikka ne ottaisivat kupoliin - ehjälle, käyttökelpoiselle tavaralle löytyy kyllä varmasti arvoisensa koti. Erikseen ovat sitten rikkinäiset esineet ja kulahtaneet lumput, ne voit kierrättää asianmukaisesti roskisosastolle. Kondo muistuttaa myös, että poistot kannattaa pitää omana tietonaan eikä kyörätä perheen tai ystävien riesaksi. Voit lahjoittaa sinulle tarpeettomaksi käynyttä tavaraa eteenpäin tutuille jos tiedät jonkun varmasti sitä tarvitsevan ja ilahtuvan, mutta älä tuputa.

7. Iloitse näkyvistä tuloksista. Minua ainakin motivoi suunnattomasti kaappien tyhjeneminen, sisustuksen selkiytyminen ja monen tason painolastin pudottaminen harteilta. Oma suuntaukseni on kohti minimalistisempaa ja tyhjempää kotia, mutta jos olet runsaamman sisustuksen ystävä tai kerännyt tarkoituksella muhkean vaatekaapin, ota ilo irti siitä, että saat vihdoin rakastamasi asiat esille ja hyvään järjestykseen.

8. Päätä milloin projekti on ohi. Toiset tekevät uusintakierroksia tai palaavat kategorioissa taaksepäin, useimmat lienevät tyytyväisiä kun saavat edes yhden kierroksen kunnialla valmiiksi. Kun olet käynyt kämpän läpi esimerkiksi jotain valmista luetteloa hyödyntäen, päätä olevasi valmis, korkkaa skumppa tahi limppa ja taputa itseäsi selkään hyvästä työstä!

You Might Also Like

0 kommenttia