Karsiminen on paperinmakuista puuhaa

3/15/2017

KyllƤ vaan, ainakin silloin kun tyƶlistalla ovat asiapaperit. Blaah.

MeidƤn paperit ovat olleet nƤennƤisen hyvin jƤrjestyksessƤ, jokaiselle perheenjƤsenelle on oma mƤƤrƤtty kansionsa, johon paperit sƤilƶtƤƤn. Silti niitƤ kertyy vaivihkaa, sillƤ olen jotakuinkin ainoa, joka papereita siirtƤƤ (laiskasti) kansioihin.

Olen vuosien mittaan kƤynyt asiapapereita lƤpi moneen kertaan, mutta silti kansioista lƤhti ison muovikassillisen verran turhaa hƤvitykseen. EnemmƤnkin lƤhtisi, mutta ensin pitƤƤ selvittƤƤ kuinka kauan esimerkiksi vanhoja veropapereita tai vakuutusyhtiƶtƤ varten sƤƤstettyjƤ lƤƤkƤrikuitteja tƤytyy sƤilƶƤ. JƤlkimmƤisiƤ lƶytyy aikamoinen nippu kahden allergisen lapsen kanssa...


Ennen paperisotaa.
NƤennƤinen jƤrjestys, massoittain turhaa.
En saanut perkaillessani ihan kiinni Kondon alkuperƤisestƤ ajatuksesta, jossa paperit lajitellaan vain kahteen kategoriaan: sƤilytettƤviin ja toimenpiteitƤ vaativiin. NeljƤn hengen taloudessa saisi plƤrƤtƤ aikamoisen nipun lƶytƤƤkseen jonkun tietyn paperin, joka on arkistoitu ehkƤ joskus neljƤ vuotta sitten. YhteensƤ kaikkea sƤilƶttƤvƤƤ on nimittƤin aikamoinen pino tƤƤllƤ sƤƤntƶ-Suomessa. Vannon, etteivƤt esimerkiksi asunnon vanhat kauppakirjat tuota minulle erityistƤ iloa muuta kuin symbolisesti, mutta en voi niitƤ poiskaan heivata.

Minusta on kaikin puolin selkeƤmpƤƤ kun minulle ja puolisolle on erikseen henkilƶkohtaiset kansiot, lapsille yhteinen ja kotiin liittyville papereille yhteinen. NƤistƤ lƶydƤn tarvittaessa hetkessƤ kaipaamani. Mies suosii "nippuun ja pois silmistƤ" -lƤhestymistapaa, minkƤ vuoksi siirrƤn hƤnen kasansa toisinaan jonnekin kansion lƤhettyville ja pistƤn kƤdet kyynƤrpƤitƤ myƶten ristiin, jotta ne joskus lƶytƤisivƤt oikeasti tiensƤ sinne.
Kondo on oikeassa siinƤ, ettƤ marituksen ydin ei ole sƤilytysjƤrjestelmien kehittƤminen vaan karsiminen.
Suurimman ongelman tuottavat kƤsittelyƤ vaativat paperit, sillƤ ne jƤƤvƤt pyƶrimƤƤn keittiƶƶn epƤmƤƤrƤisinƤ lƤjinƤ. Laskut ovat sinƤnsƤ yksinkertaisia, sillƤ ainakin teoriassa ne voi laittaa saman tien maksuun tai muuttaa e-laskuiksi, mutta monet monet muut eivƤt mahdollista vƤlittƶmiƤ toimia. TƤllaisia papereita varten hommasimme kivan telineen keittiƶƶn, mutta todellisuudessa siitƤ on tullut vain unohdettujen, hoitamattomien asioiden hautausmaa, jonne paperit kƤpertyvƤt kuolemaan rauhassa.

Kondo on toki oikeassa siinƤ, ettƤ marituksen ydin ei ole sƤilytysjƤrjestelmien kehittƤminen vaan se karsiminen.

Toimia edellyttƤviin papereihin voisi kyllƤ soveltaa samaa menetelmƤƤ, jota on kuullut suositeltavan sƤhkƶpostin saapuneet-kansion hallintaan. Osallistuin muutama vuosi sitten FT Sampo Sammaliston vetƤmƤƤn "Viisas pƤƤsee vƤhemmƤllƤ" -koulutukseen, jossa kƤsiteltiin tehokkuuden ja elƤmƤnlaadun parantamista pienten niksien avulla niin tƶissƤ kuin kotona.

EnsinnƤkin Sammalisto suositteli, ettei sƤhkƶpostia lueta heti aamusta, vaan sille varataan pƤivƤstƤ mƤƤrƤtty aika. TƤtƤ voisi soveltaa myƶs postin ja muiden paperiasioiden hoitamiseen, esimerkiksi kerran viikossa.

Toisekseen kaikki saapuneet viestit kƤsitellƤƤn - joko siirtƤmƤllƤ ne sopivaan kansioon ja varaamalla kalenterista aika sen vaatimien toimenpiteiden hoitamiselle tai hoitamalla asia kuntoon saman tien. Miksei omaan kalenteriin voisi varata pieniƤ slotteja myƶs niille kotiasioille? Jospa sitƤ uskoisi itseƤƤn paremmin tehtyƤƤn vaikka kokouskutsun kahvikupposen ƤƤreen!

Jos muuten sƤhkƶpostin aikasyƶppƶys on tuttua, kannattaa tsekata Sammaliston sivuilta juttu, jossa kerrotaan miksi pƤivƤƤ ei kannata aloittaa sƤhkƶpostien lƤpikƤynnillƤ. SilmiƤ avaava, ainakin minulle.

Sovelsin lƤhestymistapaa tƤnƤƤn saatuani kirjeen, jossa pyydettiin taloyhtiƶn laajakaistan rekisterƶintiƤ. Sen sijaan, ettƤ paperi olisi jƤƤnyt pƶydƤlle odottamaan parempia aikoja, hoidinkin homman heti. HyvƤ fiilis!

Kahvilla Muumipeikon kanssa. Sopivan anarkistinen asenne asioiden hoitoon.
Kahvilla Muumipeikon kanssa. Sopivan anarkistinen asenne asioiden hoitoon.


Kaiken kaikkiaan tuntui vapauttavalta heivata menemƤƤn vanhentuneita vakuutuskirjoja, lƤƤkemƤƤrƤyksiƤ, kokoelma ruokaohjeita ja opaskirjasia raskausajoilta sekƤ esikoisen vauvavuodelta, pankkipapereita vanhojen asiakkuuksien varsilta ja sopimusehtoja tileihin, jotka oli lakkautettu aikapƤivƤƤ sitten. Kaikenlaista, mitƤ olin pitƤnyt tƤrkeƤnƤ, mutta joista aika oli ajanut ohi vuosia sitten ihan huomaamattani.

Nyt pitƤisi toki vielƤ keksiƤ tietoturvallinen tapa hƤvittƤƤ tƤmƤ kaikki. Kerrostalon pihalle ei valitettavasti voi pistƤƤ pystyyn kokkoa, joten minun on selvitettƤvƤ onko yksityistalouksille jonkinlaista tietoturvaroskista esimerkiksi KierrƤtyskeskuksessa tai muualla.

Ps. Vastustan kƤytƤnnƶn kokemuksellani Kondon nƤkemystƤ ohjekirjasten tarpeettomuudesta. Koetapa googlailla 10 vuotta vanhan pesukoneen opasta netin syƶvereistƤ, ei muuten lƶydy! Melkoisesti helpompaa kƤvellƤ kaapille, napata aviisi omasta kansiostaan ja tsekata heti mitƤ virhekoodia masiina tuuttaa.

You Might Also Like

0 kommenttia